Pane, nauč nás modlit se!

Neděle Rogate (Anna Peltanová, studentka ETF UK, bohoslovecká praxe)

Lk 11:5-13  Řekl jim: Někdo z vás bude mít přítele, půjde k němu o půlnoci a řekne mu: Příteli, půjč mi tři chleby,  protože právě teď ke mně přišel přítel, který je na cestách, a já mu nemám co dát.  On mu zevnitř odpoví: ‚Neobtěžuj mne! Dveře jsou již zavřeny a děti jsou se mnou na lůžku. Nebudu přece vstávat, abych ti to dal.  Pravím vám, i když nevstane a nevyhoví mu, ač je jeho přítel, vstane a vyhoví mu pro jeho neodbytnost a dám mu vše, co potřebuje.  A tak vám pravím: Proste, a bude vám dáno; hledejte, a naleznete; tlučte, a bude vám otevřeno.  Neboť každý, kdo prosí, dostává, a kdo hledá, nalézá, a kdo tluče, tomu bude otevřeno.  Což je mezi vámi otec, který by dal svému synu hada, když ho prosí o rybu?  Nebo by mu dal štíra, když ho prosí o vejce?  Jestliže tedy vy, ač jste zlí, umíte svým dětem dávat dobré dary, čím spíše váš Otec z nebe dá Ducha svatého těm, kdo ho o to prosí!

1. čtení: Dt 10,17-20

Písně: 442; 500; 672; 685

Jednou se Ježíš modlil a jeho učedníci se na něj dívali a říkali si, že se modlí jinak než oni. Bylo to zvláštní, Ježíš neříkal Pánu Bohu, co má dělat, nesnažil se pro sebe získat spoustu věcí, které by mu udělaly radost. Místo toho prosil o naplnění Boží vůle, setkával se s Bohem během modlitby. Učedníci by chtěli, aby i jejich modlitba byla setkání s Bohem a ne jen prosba o naplnění vlastních představ. Proto prosili Ježíše:

„Ježíši nauč nás takhle se modlit.“

Musíme se modlitbě učit, nebo se umíme modlit už od narození?

Ježíš jim vyprávěl tento příběh:

„Byl jednou jeden muž, který sháněl chléb. Nesháněl ho pro sebe, ale pro svého kamaráda, který byl na cestách. Náš muž by mu rád dal ze svého, jenže zrovna neměl doma žádný chléb. Tak se náš muž vypravil k příteli, který bydlel nedaleko.

Bylo už hodně pozdě večer, půlnoc. Muž zaťukal na dveře u svého přítele. „Vstávej, přišel ke mně kamarád, který je na cestách a já mu nemám co dát, půjč mi prosím nějaký chléb.“ Jeho přítel mu přes zavřené dveře odpověděl: „ Proč mě rušíš takhle pozdě v noci. Vždyť už je půlnoc. Děti už spí, dveře jsou zavřené a já už taky ležím v posteli. Nechci teď vstávat a půjčovat ti chléb, děti by se určitě probudili a víš, jak dlouho by mi trvalo znovu je uspat. Přijď ráno a já ti rád půjčím chleba pro tvého kamaráda.“

Co si myslíte, že udělal náš muž?

Mohl se vrátit domů a říct svému kamarádovi: „Omlouvám se, teď pro tebe nemůžu sehnat žádný chléb, budeš muset pokračovat dál bez jídla.“ Místo toho se dál snažil o získání chleba. Začal tlouct do dveří svého přítele. Tloukl silněji a silněji, dokud jeho přítel nevstal a nedal mu chléb.

Možná si říkáte, že se ten muž vůbec neuměl chovat. Pozdě v noci se přece nemá chodit k nikomu na návštěvu. A když nám někdo nechce otevřít, tak to neřešíme tak že mu začneme bušit do dveří. To je pravda. Ale Ježíš nás svým příběhem nechce naučit správnému chování ale správnému modlení. Učí nás, že ve své modlitbě máme být vytrvalí, neodbytní, jako ten muž co tloukl do dveří. Máme být vytrvalí, i když se nám třeba zdá, že nás Pán Bůh neslyší, občas se nám může zdát, že je Pán Bůh strašně daleko. Přesto máme prosit a bude nám dáno, hledat a nalezneme, máme zůstat vytrvalí. Nestačí se jednou pomodlit, a když se nic nestane tak toho nechat.

Je důležité, za co se modlíme nebo ne?

Je to důležité, v našem textu se píše, že Hospodin nám dá Ducha svatého, když ho budeme prosit. Hospodin není automat na splněná přání. Není to tak, že řeknu: „Pane, chtěl bych nové kolo“ a rázem mám nové kolo. Nebo že řeknu: „ Chtěl bych dostat jedničku z písemky, na kterou jsem se vůbec neučil.“ A ejhle paní učitelka se rozhodne, že dá celé třídě jedničku. Dar Ducha svatého může vypadat i tak, že si uvědomím, že to o co jsem prosil, byla hloupost, vlastně to vůbec nebylo důležité. Duch svatý je vlastně takový kompas, který nám pomůže najít správnou cestu, správně se modlit.

Pán Bůh je jako náš táta, vlastně ještě o trošku lepší, naši tátové občas dělají chyby, občas něco popletou. Pán Bůh žádné chyby nedělá, ani se nikdy nesplete. Naši tátové pro nás chtějí jen to nejlepší. I Pán Bůh pro nás chce to nejlepší, proto vyslyší naše modlitby, jen to občas udělá takovým způsobem, že to třeba ani nepoznáme.

Amen