Musica florea: Koncertantní hudba F. I. Tůmy

Musica Florea do nového roku vstoupí s koncertem z díla F. I. Tůmy, který orchestr odehraje 19. ledna v nymburském evangelickém kostele od 19 hodin a posléze v neděli 21. ledna v Praze v Českém muzeu hudby.

 

plakát nymburk

Musica Florea, um. ved. Marek Štryncl
19.1.2018 v 19:00 Evangelický kostel Nymburk

František Ignác Tůma (1704–1774) je dnes znám spíše jako tvůrce chrámových kompozic. Byl to však i vynikající varhaník, gambista, zpěvák a skladatel. Ve svých symfoniích a sonátách ukazuje brilantní použití techniky „concerta grossa“. Concerto grosso je založené na střídání hry malé skupiny (dvou sólových houslí, violoncella nebo violy) s větší orchestrální skupinou. F. I. Tůmu bychom mohli označit za průkopníka této techniky v Čechách.

Tůmu řadíme mezi velmi oblíbené autory, o čemž svědčí i fakt, že jeho dílo se hojně šířilo v opisech již za jeho života. Tyto dobové opisy se zachovaly nejenom u nás, ale i v dalších velkých evropských městech jako například Berlín, Drážďany, Řím či Vídeň. Jeho dílo se objevuje i za oceánem, konkrétně ve Washingtonu.

Do programu svého koncertu Musica Florea zařadila kromě dosud badatelsky nezpracovaných děl F. I. Tůmy i nedávno znovuobjevené skladatele působící zejména v Praze, na Moravě a ve Vídni V. M. Gureckého nebo G. Chr. Wagenseila.

Musica Florea - ilustrační foto